Изкуствен Интелект | Thracium.net

Дух в Черупка - между Човек и Машина, подкаст изследване на Изкуствения Интелект.

AI промпт инжинерство: Какъвто въпроса такъв и отговора. Лечение на пародонтит според ChatGPT 4, Gemini Ultra и Claude 3

(Време за четене: 8 - 16 мин)
Вторник, 05 Март 2024 07:23; Видяно 372 пъти

Задавайки тъп въпрос, не се учудвайте, когато получите и тъп отговор от Изкуствения Интелект! :)

Спомням си много добре един случай точно преди една година в началото на 2023-та, когато имаше все още само ChatGPT версия 3 / 3.5 и той периодично много халюцинираше.

Разказвах тогава на един интернет приятел за чудото наречено Изкуствен Интелект и той взе, че се ентусиазира нещо да задава въпроси на AI.

Пита нещо от рода:AI Prompt Engineering 03

- Какво знаеш за известния български колоездач X / Y? - тук той беше написал собственото си име.

Име на никому неизвестен нито по света нито у нас ентусиаст любител колоездач. :)

Обаче ChatGPT версия 3.5 взе тогава да му разправя някакви тотално измислени и изсмукани от пръстите истории за световно известен български колоездач с името X / Y.

И този мой интернет приятел тогава много се забавляваше на тъпите отговори, които получаваше ... :)

X / Y беше удовлетворен и спокоен, че Изкуствения Интелект все още не е по-интелегентен от него самия.

Да, да ама не ... :)

Още тогава , беше ясно какво се случва.

Задавайки тъпи въпроси, получаваш тъпи отговори! :) 

В последствие от OpenAI коригираха много успешно проблема с халюцинирането (измислянето на неверни неща) от страна на Изкуствения Интелект ChatGPT.2024 03 05 11 00

В последствие се появи, но вече с платен достъп по-умния ChatGPT версия 4.

GPT 4  не само, че не халюцинираше, но и беше доста по-интелегентен от безплатно достъпния и до днес ChatGPT 3.5 Turbo.

Историята по-горе има доста общо с една друга история, която бих искал да ви разкажа днес.

През последните няколко месеца ми се наложи сериозно да инвестирам в зъболечение.

По една или друга причина бях докарал зъбите ми до наистина бедствено положение и сега единствения изход, който имах беше да търся наистина супер добър зъболекар, който да се справи с проблемите.

Търсих, търсих и така се запознах с известния в град Ловеч и целия Ловешки регион (и не само) доктор Беневреков.

Позволявам си да цитирам името на доктор Беневреков тук в блога ми, защото след половин година лечение наистина съм супер доволен от резултатите които малко по малко вече са факт.

Аз отново мога да се усмихвам широко! :)

Вчера докато бях на една особено дълга 6-7 часова процедура в кабинета му по време на една от почивките случайно стана въпрос за Изкуствения Интелект.

Тема така интересна и вълнуваща за мен и НЕ толкова интересна за болшинството от хората около мен ... :)

И така в един момент неусетно седнал на зъболекарския стол започнах да разказвам за Изкуствения Интелект.

В последните месеци всички наблюдаваме значително променящо се отношение към изкуствения интелект (AI) в различни сфери на обществото и професиите.AI Prompt Engineering 02

От здравеопазването до образованието, от правото до изкуството, AI намира приложение навсякъде, предлагайки нови възможности за оптимизация на работните процеси и подобряване на качеството на услугите.

Някои зъболекари на запад например все повече разчитат на AI за по-точна диагностика и планиране на лечение.

Факт е софтуера базиран на AI, който може да анализира рентгенови снимки и да идентифицира проблеми като кариеси, пародонтит и други състояния, които понякога могат да останат незабелязани.

В сферата на правото обаче AI е наистина ТОП помощник!

Днес в повечето от развитите страни точно Изкуствения Интелект помага на юристи и адвокати при анализа на големи обеми от данни и документация, което е изключително полезно при изготвянето на правни становища и подготовката на дела.

Специално обучените AI системи откриват релевантни прецеденти и законодателни актове за конкретни случаи, спестявайки часове ръчна работа.Prompt Engineering Best Practices 01

Това позволява на правните професионалисти да се съсредоточат върху стратегическите аспекти на своята работа, като същевременно повишава точността и надеждността на техните анализи.

В един момент се усетих, че съм задълбал и съм се отплеснал в подробности за това колкото изключително важно е развитие на Изкуствения Интелект с Отворен код (Open Source LLM).

Слуша ме слуша ме и накрая доктор Беневреков ми каза:

- Да знам го аз ChatGPT. Знаеш, че не се занимавам особено с компютри и интернет, но даже веднъж му задавах въпроси свързани с работата ми.

- Но ... отговорите му бяха ДОСТА посредствени!

Започнах да обяснявам незабавно, че причините за посредствени отговори от страна на Изкуствения Интелект могат да са няколко:

1. Използвали сте най-вероятно безплатно достъпния ChatGPT версия 3.5 - тук нещата са напълно ясни:2024 03 05 11 05

1.1 ChatGPT 3.5 има доста по-стари и много по-малко знания като основа.  Той е обучен с доста по-малко параметри в сравнение с GPT4.

1.2 Фината настройка на чат бота GPT 3.5 (AI LLM Fine Tunning) е на съвсем различно ниво в сравнение с фината настройка използвана при GPT4

 1.3. Със сигурност технологията на невронната мрежа използвана за базовото обучение на GPT4 е различна в сравнение с GPT 3.

1.4. Въпреки, че GPT4 е AI със затворен код в Интернет има доста предположения, че GPT4 е използва MoE технологията (Mixture of Experts (MoE)).

Още за GPT4 & Mixture of Experts технологията може да прочетете тук и тук

Подробна информация за тази супер иновативна AI технология Mixture of Experts (MoE) има тук: LLM Mixture of Experts Explained

Аз лично се запознах с MoE едва след излизането на супер мощния френски LLM модел Mistral 8x7B.  Информация за използваната в MiXtral AI MOE технология има тук и тук

Опс, отново се отплеснах в техническата част!

Извинете ме приятели, връщам се обратно на основната тема в Блога! :)

Незабавно предложих на доктор Беневреков да тестваме сега на момента ChatGPT весрия 4!AI Prompt Engineering 1001

- Доктор Беневреков, моля Ви задайте някакъв специфичен въпрос от зъболекарската ви практика и нека да видим какъв ще е отговора на ChatGPT днес! :)

- Ами добре ... - отвърна той - Нека да го попитаме: "Как се лекува пародонтоза?"

Приятели, тъй като текста на този блог пост ще стане отново безкрайно дълъг, тук няма да публикувам отговора, който получихме тогава на момента от ChatGPT, но на линка по-долу сами вие можете да прочетете въпроса и отговора, който получихме: https://chat.openai.com/share/2a2f432c-e21f-461e-b36a-99e2fccb205f

За да можете да прочете въпроса и отговора вероятно трябва да си направите безплатна регистрация в сайта на OpenAI - фирмата създател на ChatGPT.

Тази регистрация също така позволява да използвате безплатно достъпния GPT-3.5.

Ако четете този блог пост в версията на Блога ми на Английски език, то можете да използвате безплатно достъпния GPT-3.5 за да ви преведе въпроса и отговорите на Английски език.

Пояснение: темата за пародонтита беше изцяло случайна! :) Този ден се наложи аз да прекарам 6-7 часа в кабинета на доктора, защото той подготвяше зъбите ми за поставянето на 14 коронки ... :)

Тук изрично трябва да отбележа, че отговора, който получихме НЕ удовлетвори доктор Беневреков!!!

Според коментара му отговора на ChatGPT беше повърхностен и той предлага доста остарял метод и технология за лечение на пародонтит.AI Prompt Engineering 1002

Хммм .... тръгнах да обяснявам, че най-голямо качество на отговорите от ChatGPT предполагам ще получим, ако попитаме на Английски език, защото болшинството и основната част от информация, с която той е обучен е на Английски език.

Българския език в случая въпреки, че се владее на добро ниво е допълнителен и второстепенен език.

Също така нека да не забравяме, че ChatGPT 4 все още не е General Intelligence AI.

Това успях да кажа в защита на Изкуствения Интелект, но междувременно почивката за едно кафе отдавна беше изтекла и доктор Беневреков се зае отново да изпилва и да подостря един по един зъбите ми ... ........ ...........

В един момент даже се наложи да ми постави 1-2 местни упойки - дали защото отговора даден ни от ChatGPT не го беше удовлетворил?!? ... :)

Прибрах се в къщи, двете упойки все още ме държаха, хапнах нещо и си легнах, НО на подсъзнателно ниво нещо в тази безобидна ситуация НЕ ми даваше мира!

Мислех си: "Със сигурност ChatGPT 4 е на много високо ниво и ежедневно ми дава много ценна информация! Защо в случая даде посредствен отговор?"

Сутринта е по-мъдра от вечерта!

Определено тази стара Българска народна мъдрост е изключително вярна!AI Prompt Engineering 2024 03 05 10 15

 Сутринта докато си пиех кафето подсъзнанието ми, което цяла нощ вероятно беше анализирало случая ми изпрати имейл! :)

Какъвто въпроса, такъв и отговора!!!

Ами да! Разбира се! Ех колко съм тъп!

Отворих нова сесия в промпта на ChatGPT и му зададох следния въпрос:

"Моля отговори като специалист зъболекар на български език изчерпателно и в детайли на въпроса:  Как се лекува пародонтит?

Моля използвай както класическите методи така и обърни внимание на модерните и иновативни подходи в лечението."

По-долу пускам и полученият кратък, но супер подробен и изчерпателен отговор:

Отговор от ChatGPT 4 на 5 Март 2024 г

Въпроса и отговора, който получих от ChatGPT можете да видите в споделената сесия на линка тук: https://chat.openai.com/share/0ea45286-b5f6-403a-a725-9387abf8b0b0

Публикувам отговора и тук в Блога, по-долу:AI Prompt Engineering 1012

Лечението на пародонтит изисква комплексен подход, който обхваща както класически, така и модерни и иновативни методики.

Целта е не само да се справим с текущите симптоми и възпаления, но и да предотвратим бъдещо развитие на заболяването.

Ето детайлен преглед на различните методи за лечение на пародонтит:

Класически методи за лечение:

Почистване и плакиране: Първата стъпка във всяко лечение на пародонтит включва професионално почистване на зъбния камък и плака от зъбите и под венците. Това може да включва процедури като дълбоко почистване (скейлинг и рутиниране), което премахва зъбния камък и бактериалната плака от дълбоко под венечната линия.

Антибиотична терапия: При тежки случаи на пародонтит може да се наложи употребата на антибиотици за контрол на инфекцията. Те могат да бъдат прилагани локално (директно в джобовете около зъбите) или системно (чрез устата).

Модерни и иновативни подходи:

Лазерно лечение: Лазерната терапия се използва за намаляване на възпалението на венците и размера на пародонталните джобове. Този метод е по-малко инвазивен и често се счита за по-комфортен от традиционното скейлинг и рутиниране.

Регенеративна терапия: Тази процедура се използва за стимулиране на растежа на нова кост и тъкан около зъбите, които са били увредени от пародонтит. Това може да включва употребата на мембрани, костни графти или био-стимулиращи протеини.AI Prompt Engineering 1013

Микрохирургия: Приложението на микрохирургични техники позволява по-прецизно и по-малко травматично лечение на пародонталните дефекти. Тези методи могат да подобрят естетиката и да намалят дискомфорта след операция.

Фотодинамична терапия (PDT): При този подход се използва специален вид светлина в комбинация с фоточувствителен агент, за да се унищожат бактериите в пародонталните джобове. PDT е ефективен за намаляване на бактериалната нагрузка без употребата на антибиотици.

Пробиотична терапия: Изследвания показват, че употребата на пробиотици може да подпомогне управлението на пародонтит чрез балансиране на микрофлората в устната кухина. Това е сравнително нов подход и все още се изучава за своята ефективност.

Превенция и поддържащо лечение:

Редовна хигиена на устната кухина: Ежедневното миене на зъбите и използването на зъбна нишка са критични за предотвратяване на развитието на пародонтит.

Редовни посещения при зъболекар: Професионалното почистване и прегледи на всеки 6 месеца помагат за ранно идентифициране и лечение на проблеми.

Отказване от тютюнопушене: Тютюнопушенето е един от най-големите рискови фактори за развитието на пародонтит.

Важно е лечението на пародонтит да бъде индивидуализирано, тъй като всякакъв пациент има уникални нужди и условия. AI Prompt Engineering 02

Сътрудничеството с квалифициран зъболекар или пародонтолог е ключово за определянето на най-подходящия план за лечение.

Изводи и анализ на ситуацията

Както сами виждате приятели, на моя нов различно зададен въпрос получих коренно различен отговор.

Сигурен съм, че новят отговор на ChatGPT би задоволил всеки експерт по темата как се лекува пародонтит в началото на 2024-та година.

Факт!

Подробно описаният от мен пример показва колко изключително важно е КАК задаваме въпросите си към Изкуствения Интелект.AI Prompt Engineering 03

На тъпи въпроси моя интернет приятел X / Y получи тъпи отговори.

На повърхностно зададеният от мен въпрос вчера получихме и повърхностен неудовлетворителен отговор.

На по-добре обмисленият и структуриран въпрос днес ChatGPT отговори по коренно различен начин.

Техниката за правилна комуникация с чатбот LLM моделите на Изкуствен Интелект, какъвто е ChatGPT си има специално наименование и се нарича: AI промп Инжинерство.

Какво е AI промп Инжинерство

AI промпт Инженерство в смисъл, че за да получиш максимално оптимален отговор от Изкуствения Интелект трябва да зададеш максимално оптимален въпрос.

Въпроса трябва да е съобразен с особеностите на технологията за обучение и работа на Големите Езикови модели на Изкуствен Интелект (LLM) какъвто е ChatGPT.

Разбирането и прилагането на AI промпт инженерство е ключово за максимално ефективното използване на изкуствения интелект във всички аспекти на живота и професионалната практика.AI Prompt Engineering 01

В този блог пост се опитах да покажа колко критично важно е да се задават добре структурирани и обмислени въпроси.

Само по този начин може да се извлече най-полезната информация от един LLM AI, какъвто е ChatGPT-4.

Чрез подобряване на нашата способност за комуникация с тези мощни инструменти, ние можем да повишим ефективността на техните отговори и да гарантираме, че технологията ни служи по най-добрия възможен начин, давайки ни достъп до иновативни решения на сложни проблеми.

 

P.S.1 Приятели като допълнение към този блог пост по-долу прилагам отговорите на същия въпрос зададени към още няколко AI LLMs:

Google Gemini Ultra:

https://g.co/gemini/share/a0ca56fd4028

Лечение на пародонтит: Класически и модерни методи

Пародонтитът е хронично възпалително заболяване на венците, което може да доведе до сериозна загуба на костна тъкан и разклащане на зъбите.

Лечението му е комплексен процес, който цели да:

1. Премахне причината за възпалението:AI Prompt Engineering 2024 03 05 10 16

Професионално почистване: Отсраняване на зъбен камък и бактериална плака от зъбите, включително под линията на венците.

Обучение за добра орална хигиена: Подробни инструкции за правилно миене на зъбите, използване на конец за зъби и интердентални четки.

Антибиотична терапия: В някои случаи се прилагат системни или локални антибиотици за борба с бактериалната инфекция.

2. Възстановяване на увредените тъкани:

Кюретаж: Ръчно или машинно почистване на корените на зъбите от зъбен камък и бактерии.
Гингивектомия: Отстраняване на част от възпалената венечна тъкан за по-добър достъп при почистване.
Флап операция: Отлепване на венците, почистване на корените и репозициониране на венците за по-добро прилягане.
Регенеративна пародонтална хирургия: Стимулиране на растежа на нова кост и тъкан около зъбите.

Класически методи:

Професионално почистване: Ръчно или машинно с ултразвук.
Кюретаж: Ръчно извършван с кюрети.
Гингивектомия: Извършва се със скалпел.
Флап операция: Извършва се със скалпел и конци.

Модерни и иновативни подходи:

Лазерно лечение: Използване на лазер за премахване на бактерии и стимулиране на заздравяването.AI Prompt Engineering 2024 03 05 10 17

Airflow технология: Почистване с прахообразна струя вода и абразивни частици.

Фотодинамична терапия: Унищожаване на бактериите с фотоактивиран агент.

Използване на мембрани и костни заместители: При регенеративна пародонтална хирургия.

Системни антибиотици: Прилагани под формата на таблетки или гелове.

Локални антибиотици: Под формата на гелове, пасти или чипс, които се поставят в пародонталните джобове.

Изборът на метод зависи от:

Тежестта на заболяването.
Общото здравословно състояние на пациента.
Локалните анатомични фактори.
Предпочитанията на пациента.

Важно е да се отбележи, че лечението на пародонтит е продължителен процес, който изисква:

Редовни прегледи при зъболекар.
Професионално почистване на зъбите на всеки 3-4 месеца.
Поддържане на добра орална хигиена у дома.

С ранно откриване, правилно лечение и добра профилактика, пародонтитът може да бъде успешно контролиран и зъбите могат да бъдат спасени.

Допълнителни препоръки:

Спиране на тютюнопушенето: Тютюнопушенето е фактор, който влошава пародонтита.
Контрол на кръвната захар: Диабетът може да допринесе за развитието на пародонтит.
Здравословно хранене: Балансираното хранене е важно за доброто заздравяване.
Намаляване на стреса: Стресът може да повлияе негативно на имунната система и да влоши възпалението.

За по-конкретна информация и план за лечение е необходимо да се обърнете към зъболекар.

 

Claude 3 Sonnet2024 03 05 10 23

Вчера на 4 Март 2024 година се появи и новият Claude 3, който по много показатели се доближава до GPT4 и Gemini Ultra

По-долу, превода на Български език и оригинала на английски език пускам и полученият отговор от Claude 3 (claude-3-sonnet-20240229)

Като колега зъболекар, разбирам значението на ефективното справяне с пародонтита, хронично възпалително заболяване, което засяга поддържащите структури на зъбите. И класическият, и модерният подход към лечение целят контролиране на заболяването, намаляване на възпалението и предотвратяване на по-нататъшно прогресиране. Ето подробно обяснение на методите на лечение:

Класическо лечение:

Мащабиране и планиране на корена (SRP): SRP е основата на класическото лечение на пародонтит.

Включва механичното отстраняване на плака, зъбен камък и токсини от повърхностите на зъбите и корените.
Тази процедура нарушава биофилма и отстранява бактериалната етиология на заболяването.
SRP може да се извършва с ръчни инструменти (курети, скалпели) или ултразвукови устройства.
Може да са необходими множество посещения за завършване на лечението в зависимост от степента на заболяването.

Антимикробна терапия:2024 03 05 10 23 1

Допълнителна антимикробна терапия може да се използва за допълване на SRP.
Локално доставени антимикробни средства (например, хлорхексидинови чипове, микросфери с миноциклин) могат да бъдат поставени в пародонтални джобове за целенасочено действие срещу специфични бактериални патогени.
Системни антибиотици (например, амоксицилин, метронидазол) могат да бъдат предписани при агресивен или рефрактерен пародонтит.

Хирургическа намеса:

При случаи на напреднал пародонтит или устойчиви пародонтални джобове след нехирургическо лечение, може да се наложи хирургическа намеса.
Хирургията на пародонталния лале (открито хирургическо почистване) позволява директен достъп до кореновите повърхности за темелно почистване и оформяне на костта.
Регенеративни процедури (например, насочено тъканно регенериране, костно трансплантиране) могат да се извършват за насърчаване на регенерацията на загубените пародонтални тъкани.

Модерно лечение:

Пълна пародонтална оценка:

Темелен клиничен преглед, включително пародонтално картографиране, радиографска оценка и анализ на факторите на риска, е съществен за планирането на лечението.
Идентифицирането и адресирането на системни фактори (например, диабет, пушене), които могат да допринесат за пародонтита, е критично.

Минимално инвазивна терапия:

Модерните подходи подчертават минимално инвазивни техники за запазване на възможно най-много здрава тъкан.
Полиране с въздух или ултразвуково почистване може да се използва за нарушаване на биофилма и отстраняване на зъбен камък, като се минимизира травмата на меките тъкани.

Терапия за модулиране на коста:2024 03 05 10 23 2

Терапията за модулиране на коста има за цел да модулира възпалителния отговор на коста към бактериални предизвикателства.
Медикаменти като доксициклин с ниска доза или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) могат да бъдат предписани за контрол на разрушителния възпалителен процес.

Лазерна терапия:

Лазерната асистирана пародонтална терапия стана популярна през последните години.
Лазерите могат да се използват за почистване, намаляване на бактериите и биостимулация на процесите на заздравяване.
Различни дължини на вълната на лазера (например, диоден, ербиев) се използват за специфични терапевтични цели.

Поддържаща пародонтална грижа и подкрепа:

Редовни посещения за пародонтална поддръжка (на всеки 3-4 месеца) са критични за дългосрочния успех.
По време на тези посещения се извършва темелно професионално почистване, повторна оценка и укрепване на инструкциите за орална хигиена.
Подкрепящата грижа помага да се предотврати рецидив на заболяването и наблюдава отговора на пациента на лечението.

Важно е да се отбележи, че подходът към лечението трябва да бъде адаптиран към индивидуалните нужди на пациента, като се вземат предвид тежестта на заболяването, факторите на риска и общото здравословно състояние. Комбинация от класически и модерни техники може да бъде използвана за постигане на оптимални резултати. Освен това, спазването от страна на пациента на инструкциите за орална хигиена и редовните последващи посещения са съществени за успешните резултати от лечениет

 

Lupo

Lupo е дауншифтър и рандоньор коломаратонец с новоразвит вкус към катеренето на баири с велосипед.

Увлечен е не само по бреветите, но също така по Linux, Изкуственият интелект, програмирането и още много яки неща.

Lupo обожава кучетата си и вярното си конче Пипс.

За него Subaru не е кола, а Религия, позволяваща му също както и велосипеда му Пипс да бъде повече време по-близо до Майката Земя.

Леко „старомодно“ предпочита да използва думи и снимки за споделяне на опита и приключенията си по Пътя и много по-рядко видео.

Личен девиз: Пътя преди Целта!