Дауншифтър блог на Lupo

Пътят е толкова важен, колкото и дестинацията.

Ултра ЛЕК велосипед? Как да подобрим СКОРОСТТА?

(Време за четене: 8 - 16 мин)
Неделя, 12 Ноември 2023 05:00; Видяно 1980 пъти

Живо здраво приятели, това е Подкаста "С 30 км в час с Дауншифтър Блога на Лупо".

Аз се казвам Любо, приятелите ми викат Лупо и съм домакин на този подкаст.

Днес ще поспорим по въпроса: Ще ме направи ли по-бърз моя нов ултра, супер, мега лек велосипед?DALL Е ултра лек велосипед скорост 01

Всъщност теглото на велосипед може и да се окаже, че НЕ от чак толкова важно, колкото предполагате значение ...

Каква е разликата между ултра лекия и по-тежкия велосипед?

Какъв е ефекта на теглото на велосипеда върху скоростта?

Някои велосипеди от ултра високия клас тежат малко над 4.5-5 килограма и струват ... 15 000 Евро.

Ех!....

Все пак имам и една добра новина:

- Можете да спестите доста пари и все пак да станете значително по-бързи. ФАКТ!DALL Е ултра лек велосипед скорост 02

Нека поговорим за Изпилване на теглото на велосипеда

Когато сте вече няколко дълги изнурителни часа в карането и започнете да изкачвате поредния стръмен баир може и да ви изглежда, че теглото на велосипеда под вас наистина ви забавя.

Имайте в предвид в този момент обаче, че орязването на няколко стотин грама от теглото на велосипеда често се изразява в покупката на доста скъпи части и компоненти.

И всичкото това всъщност ще ви спести едва няколко секунди.

Подобна импулсивна скъпо струваща инвестиция в ТОП компоненти определено не е най-ефективният и разумен начин да постигнете по-добрата средна скорост.DALL Е ултра лек велосипед скорост 03

В това проучване върху отношението между оптимизирането на теглото на велосипеда и подобряването на скоростта използвам материали и изследвания публикувани в bettertriathlete.com, outsideonline.com и блога на Трек: blog.trekbikes.com.

Връзки към използваните статии ще намерите в края на този пост в Дауншифтър Блога.

Колко време по баира нагоре реално ще спестим?

Джим Гурли, триатлонист с диплом по авиационно инженерство от Военната авиационна академия на САЩ се занимава активно с темата за смисъла и ефекта от оптимизирането на теглото на велосипеда спрямо подобряването на  средната скорост.

За всичко това той пише доста обширно в своята книга: "По-бързо: Разгадаване на науката за скоростта в триатлона".DALL Е ултра лек велосипед скорост 04

В нея Джим прави подробни тестове, изследвания и изчисления, за да разбере реално колко скорост може да си спести велосипедист използвайки ултра лек велосипед.

За начало в изследването си той приема, че ъпгрейда от среден клас шосеен или гравел велосипед с алуминиева рамка към по-висок клас карбонов състезателен велосипед с най-леките компоненти на пазара може реално да спести средно около 1.5 - 2 килограма.

След това той изчислява колко време реално ще отнеме на велосипедист да изкачи хълм с дължина от 1.5 километра, използвайки четири различни велосипеда с тегло 6.800, 7.250, 7.700 и 8.150 килограма.

Разликата между всеки един от използваните велосипеди в тези тестове е 450 грама или 1 паунд.

По най-стръмния баир, който Джим Гурли изпробва в тестовете си със 7 процента наклон, разликата от 450 грама (1 паунд) от теглото на всеки един от тестваните велосипеди реално спестява около 2.5 секунди!

Да, само две секунди и половина спестени при изкачване на баир със среден наклон 7% и дължина от 1.5 километра на велосипед по-лек с половин килограм.DALL Е ултра лек велосипед скорост 05

Най-лекият велосипед в тестовете на Гурли е с тегло 6.8 кг и достига върха на баира само със седем секунди и половина по-бързо в сравнение с най-тежкия велосипед в теста, който с тегло 8 килограма и 150 грама.

Колко всъщност струват няколко секунди?

"За маршрута на едно няколко часово състезание, няколкото спестени секунди по време на катерене на един баир всъщност не са чак толкова значително предимство"! - заявява Джим Гурли в книгата си.

Тези няколко секунди не са значително предимство поне за любителите велосипедисти (или триатлонисти) в съответната възрастова група.

Разбира се ако сте ПРО състезател и участвате в Тур дьо Франс, карайки рамо до рамо с конкурентите ви тогава говорим за съвсем друго нещо.

Но трябва да се отбележи, че дори това малко предимство от няколко секунди спестени по баира нагоре реално изчезва, когато започне спускането надолу или маршрута като цяло стане по-равен.DALL Е ултра лек велосипед скорост 07

"Много производители на екипировка ще ви кажат, че това или онова тяхно кормило е с 20 грама по-леко от кормилото на конкурентите им" пише Гурли.

Но трябва да измервате разликите в теглото в килограми и то в няколко килограма, за да направите и забележима промяна!

Разликата от 20-тина грама има значение единствено за НАСА, когато става въпрос за достигането на Луната, но тези 20 грама няма да имат реално никаква разлика за вас по време на следващото каране. - допълва автора.

- Една от най-важните причините, поради които теглото на велосипеда не е от чак толкова голяма важност, е, че теглото на велосипед е само малка част от общото тегло, което носите нагоре - това е позицията по въпроса на Джим Мартин, доктор по физическа активност и спортни науки в Университета на Юта.

Лесно на пръв поглед е да сравните един 9-килограмов велосипед и един 6.8 килограма велосипед и да си кажете: 'Уау, спестявам цели 25 процента от теглото!'

Всъщност са само 2 кила и 200 грама!DALL Е ултра лек велосипед скорост 08

Но всъщност това са само 2 килограма и 200 грама от теглото на велосипеда ...

Ами вашето собствено тегло?

Ами теглото на дрехите ви?

Ами бидоните пълни с вода?

Ами теглото на изотоника и теглото на локумените вафли и енергийните гелове и всичко останало, което носите нагоре по баира заедно с вас на велосипеда?

Така че тези 2.200 грама тегло се оказват реално много по-малък реално незначителен процент, отколкото изглежда на пръв поглед."DALL Е ултра лек велосипед скорост 09

И дори ако да, по-лекият велосипед има предимство пред по-тежкия велосипед по време на катеренето до върха на баира, имайте в предвид, че известна част от тази преднина ще бъде стопена по време на спускането ви надолу!

Да, при спускане по-тежкият велосипед няма да анулира цялата разлика във времето загубена при катеренето, особено ако спускането изисква много чести спирания, но имайте в предвид, че все пак по-тежкия велосипед ще ускорява малко по-бързо надолу в сравнение с по-лекия ...

По лек велосипед означава ли много по-бърз велосипед?

Защо по-лекият велосипед обикновено не означава по-бърз велосипед?

Основният проблем е, че малко по-лекият велосипед реално не прави някаква особена разлика за цялостната средна скорост.

Когато мислите за тегло и колоезденето, трябва да гледате на общото, а не само на частното.DALL Е ултра лек велосипед скорост 10

Ето най-добрият начин нагледно да го визуализирате и анализирате в таблицата по-долу:

 

КомпонентВелосипед 8.15кг  Велосипед 6.8кг
Тегло на тялото: 77.11 кг 77.11 кг
Дрехи: 0.91 кг 0.91 кг
Тегло на велосипеда: 8.16 кг 6.8 кг
Инструменти и резервни части:  
0.45 кг 0.45 кг
Вода и храна: 1.36 кг 1.36 кг
Общо: 88.0 кг 86.64 кг

 

Както можете да видите от таблицата, въпреки че може да имате по-лек велосипед, обикновено нищо друго относно цялостното ви тегло не се променя.DALL Е ултра лек велосипед скорост 11

По проценти, вие сте само около 1.5% по-леки, което НЕ означава обаче, че времето ви ще бъде по-бързо с 1.5%.

Имайки в предвид, че този велосипед може да ви струва няколко хиляди Евро повече!

Просто имам много излишни пари?

Тази инвестиция изглежда като разход, който НЕ си заслужава, освен ако разбира се не сте състезател колоездач от високо ПРО ниво.

Или ... просто имате твърде много излишни пари?!?

Много по-ефективен и икономичен начин за намаляване на теглото е да се фокусирате върху намаляване на собственото ви телесно тегло, а не толкова върху теглото на велосипеда!

Това разбира се предполага, че имате поне няколко килограма излишно тегло ... което, ако бъдем честни със себе си е болезнения факт и реалност за повечето от нас.DALL Е ултра лек велосипед скорост 12

Намаляването на собственото телесно тегло не само ще намали общото ви тегло със доста по-солиден процент, но също така ще увеличи вашия VO2 макс, което автоматично ще ви даде повече мощност.

Според експертите от Backbiker е много важно да намерите баланса между теглото и силата, баланс който ви позволява да произвеждате достатъчно мощност и да се справяте  за дълго време с неравния и тежък терен.

Мощност! О, Да!

Друга изключително важна стратегия за подобряване на средната СКОРОСТ е и да работите активно върху това да укрепите мускулите на краката си!DALL E aerodynamic 01

- Всички искат секси, ултра леки велосипед, но и добрите крака са секси! - казва Джим Мартин. - Виждам много хора със СКЪПИ ултра леки велосипеди, карайки ги с "ЕВТИНИ", слаби крака. Това е все едно да шофирате Порше с двуцилиндров двигател.

Същото е като да паркирате последен модел Мерцедес пред панелката в жк. Младост или с тежест небрежно демонстративно да поставите на масата последен модел Samsung или iPhone, купен на изплащане ...

Особено яко ми се стори сравнението между скъпото ултра леко колело и "евтините" слаби крака ... :)

Какво мислите вие по темата приятели? - Очаквам вашите коментари отдолу под публикацията и подкаста! :)

Какво РЕАЛНО ще ни направи по-бързи докато караме велосипед?DALL E paraphine SQUIRT 05

И така, ако по-лекият велосипед няма да направи карането ни като цяло много по-бързо, какво може въобще да го направи?

В следващия раздел ще обсъдим няколко основни съвети за подобряване на средната скорост на вашия велосипед.

Аеродинамика! О, Да!

Ако искате да спестите време и сте решени да подобрите вашия велосипед, използването на аеродинамичен велосипед ще ви донесе много повече реални ползи спрямо инвестирания бюджет.

Изследванията показват, че в сравнение с един стандартен велосипед, аеродинамичният велосипед може да ви спести 9 минути на 150 километрово каране на велосипед при същата вложена от вас мощност във Ватове.DALL E aerodynamic 03

Ако искате да научите повече по темата, ви съветвам да прочетете тази блог публикацията в сайта на Trek озаглавена: Значение на аеродинамиката на велосипеда.

Точния Байк фит. Правилното регулиране на велосипеда.

Най-често подценяваният начин за увеличаване на скоростта е да направите Байк фит.

За да бъде цялостната система съставена от вас и велосипед ви максимално оптимална трябва да се направи оптимално регулиране на велосипеда.

По този начин ще се повишат и ефективността ви, и комфорта и скоростта.

Подходящия Байк фит може да ви позволи да карате много по-дълго в много по-аеродинамична позиция.DALL E aerodynamic 04

Байк фита ще помогне за ефективното ви педалиране, ще намали травмите и ще добави значително удобство.

Всичко това означава, че след това ще можете да карате велосипеда си ефективно за много по-дълги периоди от време.

Елиминиране на травмите

Някои от обичайните травми и проблеми, които се дължат на лош Байк фит, включват изтръпвания и схващания на ръцете на велосипедиста, изтощителни болки в колената, изключително досадните болки в гърба крампи - схващания на различни мускули, възпаляване на ахилесово сухожилие и много други.

Затова, когато си вземете нов велосипед, е препоръчително да посетите професионалист да огледа и настрои оптимално вашия велосипед.brevet 1000km 03

Някои от изключително важните елементи, на които трябва да обърнете специално внимание по време на настройката на велосипеда включват:

  • Височината на седалката,
  • Позицията напред / назад и наклон на седалката,
  • Дължина и височина на кормилото,
  • Ширина на кормилото,
  • Настройки на спирачките,
  • Дължина на курбелите,
  • Настройки на парчетата на обувките, стелки и педалите.

Добре структурираната тренировка с треньорDALL E bicycle parts 01

Въпреки че интервалните вело сесии и дългото въртене на километраж и многото базови километри ще подобрят вашата физическа подготовка, ще получите много повече, ако имате правилно структурирани тренировки.

Наемането на професионален треньор, който може правилно да планира вашите тренировъчни сесии ще ви помогне да получите достатъчно почивка и правилно ще анализира данните и резултатите ви.

Всичко това цялостно ще подобри физическата ви подготовка и определено ще ви направи много по-бързи.

Добрият треньор ще има опит и подходящо за вас структурирана тренировъчна програма с подробно разписание, времеви рамки и обозначение на дейностите.

Тези ясно определени цели и добре структурирана тренировъчна програма със сигурност ще ви помогнат да станете по-бързи.DALL E bicycle parts 02

Подобрения във велосипеда

Ако искате да станете по-бързи, а използвате велосипед с базово ниво на оборудването, разгледайте възможността да подобрите някои ключово важни компоненти във велосипеда ви.

Един от най-добрите и оптимални за подобряване на скоростта ъпгрейди, които можете да направите, е да замените каплите и гумите на велосипеда.

Заменете класическите алуминиеви капли с комплект капли от карбонови влакна в комплект с надеждни и бързи състезателни гуми.

При по-равни маршрути и терени за каране аеродинамичните капли и бързите гуми определено са оптималният избор, донасящ в системата ви по-добри резултати по отношение на скоростта.

Въпреки че има много елементи, свързани с избора на капли, разгледайте възможността за по-широки капли, които ще намалят съпротивлението на въздуха, ще ви спестят енергия и ще увеличат скоростта.DALL E bicycle parts 03

Като стана въпрос за Карбонови капли задължително прегледайте ревюто ми от преди почти година на Карбонови капли от EliteWheels тук.

Цената на един комплект Карбонови капли от EliteWheels от Алиекспрес ми излезна точно 360 долара с доставката.

Карбоновите капли ги използвам вече почти година ежедневно по пътища с по доста тежка за каране настилка.

Днес точно когато пиша тази статия е 11.11.2023 година - това е периода от няколко дни на истински и реалните намаления на много яки неща в Алиекспрес!

Намаляване на общото тегло

Дали намаляването на теглото на велосипеда ще ви направи по-бързи?DALL E bicycle parts 05

Да! Няма как да отречем това.

Най-съществената и значима разлика обаче идва, ако намалите и теглото на тялото си, без да отнемате аеродинамичните си предимства.

Анализирайте задълбочено теглото на тялото ви, теглото на вашата екипировка и дори разгледайте количеството вода, което приемате за по-кратки състезания.

Сумата от всички тези елементи може да доведе до съществена разлика.

Икономия от тегло с TPU вътрешни гуми

Изключително бърз и ЕВТИН начин да намалите теглото на велосипеда ви между 300 и 650 грама е като просто започнете да използвате TPU вътрешни гуми.MTB TPU гуми 02

Шосейните TPU гуми са с тегло между 19 и 36 грама - спрямо 100 - 120 грама тегло при класическите вътрешни гуми от бутил.

При Гравъл и особено при MTB велосипедите обаче оптимизацията в тегло при използване на Гравъл или MTB TPU гуми е още по-осезателна!

Една MTB TPU гума е с тегло само 56 грама в сравнение с 270 грама тегло при класическите вътрешни гуми от бутил.

Може да направите бързо аритметиката колкото пестите от тегло при 2 гуми на колелото + 1 резервна в дисагите.

Между 300 и 650 грама  намаляване на теглото на велосипеда и всичко това като имате в предвид, че цената на една TPU вътрешна гума е 17.90 лв.MTB TPU гуми 03

За всички колеги които карат тюблес: и за тях НЕ всичко е изгубено! ... :)

Резервната TPU гума при тюблес системите е задължителна!  ;)

Широка гама от шосейни, Гравъл и MTB TPU вътрешни гуми може да намерите в Онлайн магазина към Блога: тук

Благодаря на Дими от Варна за предоставените снимки със сравнението на теглото при MTB вътрешните гуми спрямо класическите вътрешни гуми от бутил.

Поддръжка на велосипедаMTB TPU гуми 01

Често пренебрегван и ниглежиран от много велосипедисти е фактът, че трябва да поддържате велосипеда си в отлично и безупречно състояние.

Поддръжката на всички компоненти, като верига, касета и предни зъбни колела на курбелите има огромно значение за производителността на велосипеда.

Също така, използването на подходяща смазка за веригата на велосипеда ви ще да помогне за намаляване на съпротивлението при движение.

Като една от най-добрите парафинови смазки за верига горещо препоръчвам да разгледате смазките от марката SQUIRT!DALL E paraphine SQUIRT 01

Заключение

Така че в края на краищата има ли някакво значение теглото на велосипеда по отношение на средната скорост?

Ако игнорирате аеродинамиката и в случай, че използвате тежък велосипед - да кажем велосипед с тегло 12 килограма, тогава ако направите ъпгрейд към велосипед, който тежи 7 килограма намаляването на телгото на велосипеда оказва голямо влияние!

ДА!

Този ъпгрейд определено ще доведе до забележима цялостна разлика.DALL E bicycle parts 04

Ако обаче направите ъпгрейд на велосипед с тегло от 8 - 8.5 килограма към велосипед с тегло 6.8 - 7 килограма, тогава ъпгрейда няма да доведе до особено забележима разлика в цялостната средна скорост!

Искам още веднъж да отбележа, че в случая говорим за ъпгрейд единствено в теглото без да променяме аеродинамиката на велосипеда!

Наистина това вече е заключението ... :)

Надяваме се, че проучването по темата ви е допаднало!

С нетърпение очаквам вашите коментари и споделен личен опит и шеги с някои колеги маниаци по повод теглото на велосипеда.DALL Е ултра лек велосипед скорост 11

Какво мислите вие за манията на някои за изпилване на теглото на велосипеда?

Познавам доста колеги шосейни велосипедисти, които по време на тренировка, бревет или състезание не носят монети и лична карта ... за да пестят тегло!

... ха ха ха.

Може да оставите вашето мнение по тази щекотлива тема както в полето за коментари под статията в Блога, така и под линка във Фейсбук или пък директно под Подкаста в Spotify, YouTube, iTunes или Audible.

Благодаря на всички отделили от времето си за този Подкаст ревю в Дауншифтър Блога!DALL Е ултра лек велосипед скорост 09

Аз съм Lupo и ви желая Късмет!

И карай да е весело!

 

Използвани статии:

1. How much does bike aerodynamics really matter?

2. How Much Does Bike Weight Matter?

3. Will a Lighter Bike Make Me Faster?

Lupo

Lupo е дауншифтър и рандоньор коломаратонец с новоразвит вкус към катеренето на баири с велосипед.

Увлечен е не само по бреветите, но също така по Linux, Изкуственият интелект, програмирането и още много яки неща.

Lupo обожава кучетата си и вярното си конче Пипс.

За него Subaru не е кола, а Религия, позволяваща му също както и велосипеда му Пипс да бъде повече време по-близо до Майката Земя.

Леко „старомодно“ предпочита да използва думи и снимки за споделяне на опита и приключенията си по Пътя и много по-рядко видео.

Личен девиз: Пътя преди Целта!