ПОДКАСТ с Lupo | Thracium.net

Подкаст пътеводител в света на необяснимото и непознатото. Подкастът където всяка тайна има своя история.

Инцидент в прохода Дятлов - Втора част

Вторник, 28 Ноември 2023 05:42; Видяно 325 пъти

Здравейте, Приятели!

Вие сте с подкаста "Загадъчни Истории" и днес ще продължим с втората част от разследването ни на един изключително завладяващ инцидент от средата на миналия век.5 14

Ще продължим с разследването ни на една загадка случила се в средата на миналия век по склоновете на Мъртвата планина в Северен Урал.

Аз се казвам Любо, приятелите ме наричат Lupo и съм домакин на това подкаст разследване.

Първата част на това Подкаст разследване може да намерите като предишен епизод в Подкаста канала "Загадъчни истории" в Spotify, Apple Podcast, YouTube Podcast, както и като кликнете на линка в сайта на Подкаста тук: Инцидент в прохода Дятлов - Първа част

Съвета ми е да посетите и сайта на Подкаста "Загадъчни истории" в публикацията там както на първата така и на втората част от това разследване има публикувани десетки оригинални снимки от фотоапаратите на участниците на похода воден от Игор Дятлов.

И така през зимата на 1959 година група от девет млади и опитни планинари се отправят на предизвикателна зимна ски експедиция в планините на северните части Урал в Русия.

Всичко с експедицията водена от Игор Дятлов върви по план докато неочаквано месец след началото и на склона на планината Холатчахъл не е открита празната палатка на групата.

Спасителите откриват, че почти цялото оборудване и дрехи на участниците на групата си стои в палатката, а надолу по склона към гората има човешки следи.

Под кедрите в гората километър и половина по-надолу спасителите откриват и телата на всички членове на експедицията.5 15

Преди да продължим с разследването ни, нека да се спрем и да обмислим времето, когато се случва всичко това.

Нека да отделим време за анализ на контекста на онова време.

https://www.youtube.com/watch?v=r1Gn3X2mWA4

Контекста на времето е Съветския Съюз през 1959 година

Разбирането на Инцидента в прохода Дятлов не може да бъде пълно без да се вземе предвид контекста на времето и мястото, в което се е случил - Съветския Съюз през края на 1950-те.

Това е период на интензивен идеологически натиск, политическа изолация и строг контрол върху информацията.

Съветските граждани живеят под постоянното наблюдение на държавата, а медиите са изключително строго контролирани от правителството.

През 1959 година, Съветският Съюз е погълнат от атмосфера на секретност, наблюдение и държавен контрол.

Това е времето на върховете на Студената война, където съперничеството и подозренията между СССР и САЩ са на върха си.5 13

В този период се развива и състезанието за ядрено превъзходство, като СССР активно участва в създаването и тестването на ядрено оръжие.

Тази политика на съперничество и свръх секретност, често води до замазване на информацията и задържането на важни данни от обществеността.

Този контекст определено е оказал влияние върху начина, по който Загадъчния инцидент в прохода Дятлов е бил разследван и в последствие е и отразяван публично.

Секретността, която обвива много аспекти на съветското общество, определено е оказала своето влияние и е допринесла за различните теории и загадъчността, която днес все още обгръщат случая.

Също така, възможността за военни изследвания или тестове в района, които са били укрити от обществеността, не може да бъде изключена, тъй като това би било в съответствие с тогавашната държавна политика на тайнственост и изолация.

Тази атмосфера на недоверие и строг контрол може да има ключово значение при разбирането на събитията около Инцидента в прохода Дятлов, като предполага потенциални причини за неадекватните или замъглени разследвания и обяснения на случая.

И така нека да продължим разследването ни на загадъчния инцидент по склоновете на планината Холатчахъл.5 12

Лични вещи

Едно от множеството странни факти в това разследване са откритите лични вещи на членовете на групата на Игор Дятлов.

Да, много странен е факта, че нищо от личните вещи на туристите не е изчезнало.

В палатката не е имало никакъв хаос.

На място вътре в нея били намерени ватенките, кожени якета.

На място си седели и всички ски обувки и ски, валенки, брадви, ножове, кофи, лекарства, чували със сухари и месо.

Дори парите не били изчезнали: на мястото били намерени общо около две и половина хиляди рубли - част в метална кутия в якето на Дятлов, друга част от парите били в горните дрехи на останалите участници в похода.5 11

Документите и железопътните билети също били на мястото си.

Тоест тук автоматически отпада и една от версиите върху, която следствието се спира първоначално -  версията, че туристите са убити от бегълци от затвора или трудовите колонии, така наречените "зеки".

Съществува мнение обаче, че въпреки всичко това дятловците са претърсвани и някой все пак се е опитали да намери нещо у тях. 

На подобна мисъл навежда факта, че всички убити са били намерени с разкопчани копчета на дрехите.

Това означава, че е възможно наистина някой да ги е претърсвал.

Просто този който ги е претърсвал въобще не е търсил документи и пари, а е търсел например някакви специфични улики, като например записки или снимки или ленти от фотоапарат.

Претърсвали са ги за да прикрият следите на нещо конкретно ...

Подозрителните щеки и военни партенки - обмотки5 10

В историята за смъртта на групата на Дятлов има множество неизвестни - от общата концепция за развитието на събитията до някои подозрителни детайли от ежедневието.

До днес, например, все още не е изяснено откъде в палатката се е появила военната обмотка?

Под военна обмотка се има в предвид лентите за омотаване на долната част на краката тип като партенки, но не точно партенки. Военните обмотки са по-скоро като бинтове с които военните в Русия по време на Първата и Втората Световни войни масово са обвивали краката си.

Повече информация и снимки на тази подозрителни "военни обмотки" на руски език можете да намерите на линка тук: Обмотки: зачем солдаты "бинтовали" ноги

Втора друга такава изключително подозрителна "военна обмотка" е намерена до един от труповете.

С помощта на такива обмотки военните затопляли краката си.

Но според показанията на Юрий Юдин, който напуска групата по средата на пътя, никой от мъжете, тръгнали на поход, не е имал такива.

Друга много странна и подозрителна загадка е ски щека, която е открита в палатката върху всички вещи.5 09

Изглеждаше, че някой се е опитал да я заостри тази щека с нож и да я превърне в някаква форма на оръжие подобно на копие.

Защо въобще на някого би му хрумнала подобна безумна идея, каква е била необходимостта за да се повреди по подобен начин една ски щека.

Не забравяйте че тук говорим за ски поход, ски експедиция и имайте в предвид, че туристите не са имали допълнителни комплекти от ски щеки.

Също така е изключително подозрително и неясно къде и защо тази ски щека е изчезнала по-късно.

Нито снимки, нито самият предмет е запазено от следствието.

Много, много странно наистина!

Мансите

Следващите официално заподозрени от следствието били мансите.5 08

Мансите - местен древен народ с диви езически традиции - и група студенти, които осквернили техните свещени места със своето присъствие.

Такава версия изглеждала доста правдоподобна за съветските следователи.

Под подозрение за убийство даже били привлечени и дори арестувани двама представители на тази малката народност.

По пътя на маршрута на туристите били открити следи от ловни стоянки на мансите - значи някои от мансите съвсем реално е можело да са проследили групата на Юри Дятлов и да са ги нападнали след настъпване на тъмнината.

Теорията обаче много бързо се разпада.

След многобройни разпити било установено, че на тази планина няма свещени камъни, тотеми или гробове.

Планината Холатчахъл въобще не се счита за свещена и мансите се отнасят доста дружелюбно към руските туристи.5 07

Също така на следователите им било изключително трудно да си представят, че ако мансите са извършителите, то те не са пипнали не само парите, но дори и бутилките с алкохол, които са намерени непокътнати в палатката.

След като от официалната експертиза става ясно, че палатката е била разрязана отвътре навън, съветските власти освобождават мансите от ареста.

Следи по снега

През всичките тези години от трагедията с експедицията на Игор Дятлов до наши дни всички изследователи са на едно мнение: разследването е проведено изключително небрежно!

Половината от уликите в разследването или не са описани изобщо, или са описани небрежно.

Поради това възстановяването на реалната картина на случващото се на склоновете на планината Холатчахъл е така трудно.

Известно е, че надолу по склона са намерени останали следи от хора, които са вървели в група един до друг.5 06

От тези следи става ясно, че някои от движещите заедно надолу хора са били без обувки, също така е установено, че всички са се движили относително спокойно и равномерно.

Никой не е бягал! Факт!

Защо толкова опитни планинари от втора степен като членовете на този поход толкова набързо са напуснали палатката без дрехи и обувки?

От една страна   напускат палатката си а от друга страна по склона надолу са се спускали спокойно?

Някои обясняват тази мистерия с факта, че всичко се развива в тъмната част от денонощието.

Ако някой е решил да бягат надолу в тъмницата, чисто и просто ще си счупи вратъ.

Въпреки това, огледът на телата показа, че на склона мнозина са падали, да падали са и то не веднъж.

Друго изключително странно нещо, е че никакви други следи от други хора нито в палатката, нито по склона не са открити.5 05

Като говорим за следите трябва да отбележим факта, че по-надолу по склона следите се разделят - двама участници вървят успоредно с останалите.

Телата на починалите членове на групата по-късно са открити на три различни места.

Причината, която е принудила групата в последствие надолу по склона да се раздели, все още остава пълна загадка!

Следи от военни кубинки

В последствие сред групите следи надолу по склона следователите откриват един отпечатък, който силно се откроява от останалите следи и от общата картина от онази нощ изпълнена със загадки и мистерия.

Това е следа от крак, обут във военни обувки ... следа от кубинки.

Тъй като много следите на членовете на групата спускащи е надолу по склона по неизвестни причини масово са с един бос крак и един крак обут, тази след от военна обувка първоначално не предизвика въпроси.1 33 1

По-късно обаче е установено, че участниците в похода са имали със себе си само валенки и ски обувки.

Дизайна на подметките на тези ски обувки по никакъв начин не съответства на този подозрителен отпечатък.

Останала е само една снимка, на която ясно се различава тази следа.

Някои изследователи настояват, че дизайна на подметката и тока на обувката изключително силно напомня за формата на подметката на униформена военна обувка от онова време.

Въпросът откъде може да се появи въобще следа от военна обувка оставена през онази нощта на склона на планината Холатчахъл и до днес не е разгадан.

Загадъчни кадри от фото лентата

Според спомените на Юрий Юдин, членовете на експедицията имали общо 4 фотоапарата.1 34

Всички запазени кадри са добре известни: на тях романтично настроени и прекалено увити в дрехи туристи бродят из Уралските планини, спират за почивки, разпъват палатка - с една дума, нищо необичайно.

Внимание привлича само един кадър от фотоапарата на Георгий Кривонищенко.

На кадър номер 33 бяха изобразени някакви обекти, светещи сред мъглата.

Какво точно е това, така и не стана ясно.

Съществува съвсем обикновено обяснение: криминалистът, изваждащ филма от фотоапарата, случайно е натиснал затвора и е снимал това, което попадне в кадъра.

Въпреки това, факт е че като горим за Загадките на случилото се тогава в прохода Дятлов и най-простите версии и обяснения предизвикват понякога най-голямо подозрение.

Странни светещи обекти в небето1 32

 Още по време на първоначалните издирвания спасителите видели в небето странни светещи обекти с кръгла форма.

Топките се движели в посока към планините и изчезвали зад тях.

По-късно участниците в първата издирвателна група признали, че са помислили, че "смъртта на дятловците по някакъв начин е свързана точно с тези изключително странни светещи обекти".

Светещите топки в небето са изцяло нова следа в загадъчната смърт на членовете на групата.

В тяхната смърт започват открито да подозират НЛО.

Разследването в последствие разпитва войници, които са били на дежурство през нощта на смъртта на групата в прохода Дятлов.

От разпитите във военната база в рамките на видимостта на планината Холатчахъл всички без изключение потвърдили, че в онази нощ са видели в небето светещи обекти.1 31

За странните топки над мястото на смъртта на групата на Дятлов съобщили на разследването и мансите.

Точно тези аномалии породили стотици версии, свързващи смъртта на групата Дятлов с извънземни цивилизации и тайни експерименти над хора, провеждани не от извънземни а от секретни лаборатории на КГБ.

В интерес на истината трябва да се добави, че за наблюдавани тайнствени светещи топки, летящи по небето, жителите на Урал разказват и до ден днешен.

Лавина ...

Има много хора включително и писателят Борис Акунин написал книга по темата, които се придържат към природната версия за смъртта на групата Дятлов.

Те смятат, че туристите сами са провокирали срутването на лавина.

Провокирали са лавина като са започнали да разчистват място за палатката си на склона.1 30

По този начин са нарушили равномерното разпределение на снега по склона, което в даден момент довело до срутването на част от него надолу и затрупването на палатката.

Според тази версия именно в този момент тези, които по-късно биват намерени в дерето, са получили своите множествени странни травми и наранявани.

Тези, които лавината не е засегнала пряко, в последствие изрязали отвор и излязли от палатката и отнесли своите ранени приятели надолу към дерето, като изградили защитна платформа за тях.

После здравите участници в похода се върнали обратно към лагера, за да вземат оставащите топли дрехи и да издържат до сутринта, но така и не успели да се върнат навреме и умрели от измръзване.

Теорията е доста последователна, но на нея противоречи фактът, че по-късно не са отрити дефакто следи от лавина.

Също така не е ясно защо лавината, която е смазала вътрешните органи на някои туристи, е пощадила алуминиевите чаши, скиорските пръчки, тръбата на комина и изобщо целия инвентар, който в последствие е намерен невредим в и около палатката.

Теорията за лавината не е изключена от съветските власти, а е приета като официална версия на събитията.

За лавинната теория ще си поговорим доста по-обширно в края на това Подкаст проучване.1 29

През 2021 г. швейцарски учени специализирани в изучаване на лавините дават доста правдива теория поне за причината поради, която опитните туристи се е наложило да напуснат спешно палатката.

Теорията дава и обяснение поне на част от изключително странните тежки наранявания при някои от тях.

Психоза или някаква форма на временно безумие

Има и по-мистериозни обяснения разбира се - участниците в похода са били подложени на някакво природно въздействие (в тези райони са наблюдавани силни магнитни аномалии), което ги е лишило от разсъдък.

В последствие загубили разсъдък те се разсъблекли почти до голо, тичали са хаотично из местността, катерили се по дърветата, валяли се, удряли се глава в камъните ...

И накрая всички умрели - някои от кръвоизлив, други от студ.

Има подобна теория посветена на ефекта от ултра звука върху групата.

Теорията за инфразвукът е предложена от американския писател Дони Ейхър, който е написал книга за инцидентът, озаглавена „Мъртвата планина“.

Тази теория не е проверена на практика и НЕ обяснява всички аспекти на случая.1 28

С оглед на изключително необичайните събития в прохода, мнозина обвиняват странно психологическо явление за смъртта на туристите.

За начало, много хора свързват цялата тази ситуация с парадоксално разсъбличане - явление, при което човек, страдащ от хипотермия, усеща, че гори от жега.

Това усещане кара човека да свали всичките си дрехи в опит да се охлади, което очевидно води до по-бързата му смърт.

Тази теория първоначално е използвана като вероятна причина за смъртта на туристите, тъй като по някакъв логичен начин се опитва да обясни защо толкова много от групата не са били подходящо облечени подготвени за студа.

Също така, екстремните ефекти на хипотермията може да са причината туристите да халюцинират или да чуват или виждат напълно не реални неща и следователно да избягат от несъществуваща заплаха.

На повърхността случилото се може и да изглежда по този начин, но като се задълбочим повече, определено трябва да отхвърлим тази теория.

За начало, последните четирима оцелели за да се стоплят са взели дрехите на тези, които вече са загинали.

Също така под кедъра е открит огън направен от първите двама туристи, които са починали там до огъня.1 27

На всякъде има знаци и доказателства, че туристите активно са търсили топлина и са се опитвали да останат живи.

Освен това, тази теория не обяснява по никакъв начин нараняванията, които туристите са получили.

Друга психологическа теория е, че районът около прохода се създава специфичен вятър, който създава специални форми на честоти и вибрации.

Тази ултра ниска честота генерирана от вятъра се знае, че причинява панически атаки, поне според мнозината които са изпитвали това влияние.

Така че, може би туристите са чули това и са избягали от палатката си поради тази параноя и когато са стигнали до подножието на планината, са осъзнали грешката си, но вече е било късно.

Очевидно обаче и тази теории не обяснява как туристите са получили тези сериозни наранявания, така че поради тази причина и тази теория също пада.

Аз също така имам трудности да повярвам в тези психологически теории, просто заради броя на хората, присъстващи по време на тази трагедия.1 26

Как е възможно всичките деветима туристи да изпитат и да станат жертва на едни и същи психологически явления и всички те да реагират по един и същ начин?

Всичко това изглежда изключително невероятно.

Няма два еднакви ума и две еднакви психики, така че теорията, че всичките девет опитни планинари са попаднали под една и съща психоза и всички групово започват да действат по този странен начин, който със сигурност ще ги убие, няма особен смисъл.

Имам предвид, че даже и някой от тях попаднал под това влияние да не осъзнава, че бягството от палатката без дрехи и обувки е истинска лудост, все пак трябва да има поне един останал 100% с разсъдъка си.

Може би се е случило все пак нещо подобно и групата е имала разногласия, което е довело до борба.

Може би някои членове на групата са започнали постепенно да губят разсъдъка си, докато останалите остават вменяеми, и тези противоречия да са довели до физическа конфронтация, която би могла да причини леките физически наранявания.

Нещата може би са достигнали до връхната точка, когато палатката е била разкъсана и групата се борила навън на студа, осъзнавайки грешката, която всички са направили.

Групата може би след това се е успокоила, когато са осъзнали, че със сигурност ще умрат, ако продължат да се борят на студа.1 24

Това ги е накарало да се отправят към убежището на дърветата по-долу.

Това разбира се отново не е перфектната теория и отново не обяснява ужасните наранявания, но пък и перфектната теория изглежда, че не съществува в случай като този.

Виолетови дрехи

Съдебно-медицинските експерти, които извършват аутопсията на групата туристи, намерени в потока, обръщат внимание на факта, че дрехите на всички имали странен сливово-виолетов оттенък.

Обаче те отнесли към това с характерното за цялото следствие от онова време пренебрежение.

Д-р Хенриета Чуркина по-късно си спомняла: „Попитах Борис: 'Не ти ли се струва, че дрехите са обработени с нещо?' Той се съгласи.“

Този странен сливово-виолетов оттенък породил още няколко теории.1 23

Най-простата теория от тях е че в потока, където са намерени телата, имало мед и минерали.

Конспиративната теория по повод виолетовите дрехи, е че близо до мястото, където била групата на Дятлов, била хвърлена ракета, съдържаща отровен ракетен газ - хептил.

Следователно дятловците могли да се отровят с газа и под неговото наркотично влияние сами да се убият, катерейки се полуголи по дърветата и удряйки се с главите в камъните.

Има теория, че след като на територията на Отортен паднал някакъв забранен обект, версиите за този обект се различават: от ядрена бомба до свръх секретна ракета, на мястото пристигнал съветски спецназ, който убил останалите живи участници в похода.

В този случая не е ясно защо съветският спецназ оставил на мястото на престъплението толкова много загадки, а не направил така, че телата на туристите просто да изчезнат веднъж и завинаги ...

 Радиация

 След като бяха открити последните четири тела до потока, следствието решава да проведе радиологичен анализ на фрагментите от телата и дрехите.1 22

Самият този факт това изследване предизвика подозрения у многото изследователи.

По това време такива процедури били провеждани изключително рядко и само в много специални случаи.

Защо следователите въобще решават на подобна аномалия ....  и какви са предпоставките?

Изучавайки в последствие официално достъпните материали по случая, това е невъзможно да се разбере.

Въпреки това, радиологичната експертиза дава резултати: биват открити следи от радиация.

При това, радиацията е открита само върху дрехите - във водата, където лежат телата, и в самите тела, нивото на радиацията не надвишаваше нормата.

Но дори и откритата радиация по дрехите са с бяха много ниски показатели: нивото на радиация е толкова ниско, че не представлява заплаха за живота.1 21

Със сигурност причината за смъртта не е заради това, че в планинския поток отнякъде са се появили радиоактивни елементи.

Някои изследователи, обаче, предполагат, че открития радиоактивен прах може да е попаднал на склоновете на Холат-Сяхл от ядрен полигон, намиращ се на хиляда километра далеч на север.

Имайте в предвид, че последните ядрени изпитания на Нова Земя са били проведени година преди похода на групата на Дятлов.

След получаването на данните от радиологичната експертиза, делото за смъртта на туристите в Урал е закрито.

Изводът, както всичко останало в това разследване е доста странен и впечатляващ:

„Като се има предвид липсата на външни телесни повреди на труповете... както и вземайки под внимание заключението на съдебно-медицинската експертиза относно причините за смъртта на туристите, следва да се счита, че причината за смъртта на туристите е била стихийна сила, която туристите не са били в състояние да преодолеят."

Жители на ЗАКРИТИ градове

Много изследователи на загадката на случилото се в прохода Дятлов са заинтересовани от факта, че един от участниците в експедицията Григорий Кривонищенко живеел и работил в затворения уралски град Челябинск-40, построен до ядрен завод.1 20

Такива закрити градове не фигурират на картата на СССР и всичко, което се случвало там, е било държавна тайна.

В същия затворен град живеел и Рустам Слободин.

Някои   изграждат отделна версия върху това: как контраразузнаването по време на студената война е могло да позволи на двама носители на държавни тайни да отидат на далечен планински поход?

Как не са ги спипали веднага?

Ами ако те решат да бягат със секретна информация?

Тези, които приемат тази теория, обясняват последващите събития така: дрехите на жителите на затворените градове представляват огромна стойност за противника – защото по състава на праха, който се е наслоил върху тях, може да се проследи какво точно произвеждат реакторите.

Ето защо и когато двама жители на затворени градове изчезват, разузнаването започва свое секретно търсене.

Нек да си припомним сега факта, че и Кривонищенко и Слободин са намерени до кедъра, но дрехите им бяха отрязани.1 19

Дали именно тези дрехи, а не телата, държавата е търсела толкова активно?

Или ги е търсел някой друг?

Не случайно в един момент ръководството на търсенията беше възложено на ядрения физик Абрам Кикоин, който получил специален уред, помагащ за откриване на тела във вода.

Тези, които се придържат към "радиационната теория", вярват, че този уред не е търсил тела, а излъчване.

Странния спътник

Много изследователи на случая с гибелта на групата на Дятлов се спират на фигурата на Симьон Золотарьов.

Той е бил значително по-възрастен от останалите участници.1 18

На пръв поглед изглежда като обикновен водач от базата, но дефакто той е с много странна биография.

Първоначално служил в армията, където постоянно бил прехвърлян от едно място на друго.

От там се появи легендата, че той е агент на СМЕРШ, по-точно - информатор, който докладвал в управлението за ситуацията на фронта.

По-късно, след края на  войната, Золотарьов става агент на съветското разузнаване.

Золотарьов първоначално трябвало да отиде на поход с друга група, но по-късно, като извинение, че трябва да посети майка си, се присъединил към групата на Дятлов.

Има версия, че към групата на Дятлов той бил поставен специално от КГБ, тъй като станало известно, че в състава на тази група има диверсант, вербуван от чужди спецслужби.

Под прикритието на туристи те трябвало да се срещнат в планините, където вербуваният от групата на Дятлов щял да им предаде дрехи, изнесени от съветските затворени градове и съдържащи образци на радиоактивен прах, по които може да се проследи работата на реактора.1 17

Но още по време на общия престой чуждестранните шпиони по някакъв начин се издават, след което трябвало да се отърват от групата на Дятлов, да прикрият следите и да направят така, че смъртта на туристите да изглежда като нещастен, макар и много загадъчен случай.

Съществува също хипотеза, че Золотарьов не е агент на КГБ, а сериен убиец, който се присъединил към групата, за да избяга от закона.

За това предполагаемо свидетелствали странните татуировки по тялото му.

Според някои леко съмнителни теории по време на последния дълъг престой Золотарьов се е скарал с Дятлов, образували са се две групи, подкрепящи различни лидери, които в последствие са нанесли една на друга смъртоносни рани в схватка.

Роднините на Золотарьов по-късно заявявали, че той никога не е имал каквито и да било татуировки.

От това мнозина анализатори на случая правят извода, че тялото е подхвърлено, а истинският Золотарьов е оцелял.1 14

Митове и реалност

Теориите за това какво се е случило през онази фатална нощ в този загадъчен проход се умножават с невероятна скорост.

Историята на групата на Дятлов постепенно се превръща в национален мит: всяка година хиляди поклонници се стичат към мястото на трагедията, журналистите пишат шест томни томове.

В интернет има милиони страници с различна степен на абсурдност, където е описан всеки известен детайл от това събитие.

Наскоро в Twitter дори се появиха страници на всички участници в групата, в които записите от дневниците на всеки участник бяха превърнати в туитове, а снимките - в постове в Instagram.

Английският писател Алан Бейкър издаде романа „Проходът на Дятлов“, в който смъртта на участниците се представя в изключително фантастичен ключ: експерименти над хора, извънземни, съветски власти - всичко това на едно място.

Но, изглежда, това е само началото.1 13

Прикриване на фактите от КГБ и Съветите

Друга теория която лично на мен частично ми харесва и допада, е че съветите са прикрили истинските събития на случилото се.

Факт, че че инцидентът с групата първоначално е скрит от съветското правителство за почти три години, и едва след това беше разкрит на широката публика.

Сега много от това, което всъщност знаем за този случай, идва от ранните съветски доклади, което означава, че самите те могат да са изопачили информацията за случая по такъв начин, че никой никога и да не открие истината.

Но ако това е вярно,   какво са могли да крият агентите от КГБ?

В допълнение към някои от теориите изложени по-горе, правителството би имало причина да прикрие например атака от Йети или извънземни по очевидни причини.1 12

Съответно военните са дошли след като групата е срещнала тези същества.

Нека да си припомним за намерените стъпки от военни ботуши до следите на деветимата туристи, вървящи голи и боси едва ли не строени надолу по склона на -30 градуса.

Ако се задълбочим в хипотезата то може на туристите да им е било наредено да слязат от планината от военнослужещ и там долу за групата са се "погрижили"?

Да има много странни и не толкова странно звучащи теории.

В оставащите минути на това Подкаст разследване бих искал да ви запозная с една съвременна изключително правдоподобно звучаща теория за това какво може би се е случилото в онази загадъчна нощ на 1959 г. на склона на планината Холатчахъл.

Още за Лавинната теория и Катабатичният вятър

Нека сега да се спрем на едно много задълбочено проучване и теория - обяснение от 2021-ва година на Загадката в Прохода Дятлов направено от учени специалисти по лавинна опасност от Лозана и Цюрих

Оригиналното изследване, на учените от Федералното политехническо училище в Лозана (EPFL) и Швейцарския висш технически институт в Цюрих (ETH), дава едно доста правдоподобно научно обяснение на загадъчната смърт на деветима туристи през февруари 1959 г. в планините на Северен Урал.

През годините бяха предложени редица версии за „трагедията на прохода Дятлов“ - от убиец Йети до секретни военни експерименти.

В началото на октомври 2019 г., когато професорът от EPFL Йохан Гом (Johan Gaume) получава обаждане от неизвестен абонат.инцидент в прохода Дятлов 02

Йохан Гом едва ли можеше да си представи, че му предстои да се сблъска с една от най-големите загадки в съветската история.

Журналист от Ню Йорк на другия край на линията му отправя молба да даде експертна оценка на загадъчната трагедия случила се преди 60 години в Северен Урал в Русия.

Загадка, която от тогава наричат „Мистерията на прохода Дятлов".

С текста на Оригиналното изследване на учените от Швейцария, за което става дума може да се запознаете като посетите линка като кликнете тук:  Mechanisms of slab avalanche release and impact in the Dyatlov Pass incident in 1959

Йохан Гом, ръководител на Лабораторията за моделиране на снежни лавини към EPFL (Лаборатория за симулация на снежни лавини) и гостуващ професор в Швейцарския федерален изследователски институт за снега и лавините (SLF), никога не бил чувал за този случай.

Случай който Генералната прокуратура на Руската Федерация наскоро извадила от архивните фондове от съветската епоха. инцидент в прохода Дятлов 01

И, разбира се, той също не бил гледал руския сериал от 2020г посветен на Загадката в Прохода Дятлов с  участието на младия Елцин.

„Помолих журналиста да ми се обади на следващия ден, за да науча повече за този случай. Получената информация ме заинтригува."

След обаждането на американския репортер аз изписах стенната дъска с уравнения и цифри, опитвайки се да разбера какво може да се е случило, въз основа на законите на механиката“, казва той.

„Когато журналистката се обади отново, аз и казах, че най-вероятно групата е била засипана от лавина, докато са спали в палатката.“

Тази версия, която се смята за най-правдоподобна, също беше предложена от Генералната прокуратура на Русия след възобновяване на разследването през 2019 година по искане на роднините на загиналите пътешественици.1 03

Но многобройните несъответствия и странности в случая не убедиха тогава голяма част от руското общество.

„Бях толкова заинтригуван, че реших да проведа по-задълбочено изследване на предложената версия. След това се свързах с професор Александър Пузрин, ръководител на катедрата по геотехника към Швейцарския висш технически институт в Цюрих, с когото месец по-рано се срещнахме на конференция във Франция.“

Роденият във Франция професор Йохан Гом и руснакът Александър Пузрин извършват огромна съвместна работа с архивните документи, достъп до които беше открит след разпадането на Съветския съюз.

Те също така консултират с мнозина други учени и експерти в тази област и разработват математически и компютърни модели на смъкване на лавина, която вероятно изненадала пътешествениците.

„Мистерията на прохода Дятлов стана част от националния фолклор на Русия. Когато казах на съпругата си, че се каня да работя по това, тя ме погледна с поглед, пълен с уважение!“ - казва Александър Пузрин.

„Много исках да се заема с този случай и защото преди две години започнах да работя по темата за свличане на лавини в резултат на образуването на 'снежна плоча'.

Така наречените 'снежни плочи' могат да се образуват, когато на повърхността на снежната маса се образува ледена кора.1 05

'Моята основна научна работа е свързана точно със свлачища.

Изучавам какво се случва в периода между причината, която е предизвикала свлачището, и самия му сход'. Според Гом и Пузрин това точно се е случило през 1959 година: туристите са изкопали сняг на склона на планината, за да поставят палатката, а лавината се е спуснала няколко часа по-късно върху тях.

Досега една от основните причини за отхвърлянето на лавинната теория е, че властите не успяваха да обяснят обстоятелствата около случилото се“, казва Йохан Гом.

Наистина, има редица факти, които противоречат на това предположение: на първо място, спасителният екип не открива очевидни доказателства за свличане на лавина или нарушение на снежния слой.

Освен това, средният наклон на склона на планината над мястото за палатката е под 30°, което не е достатъчно за свличане на лавина.

Ако е имало лавина, то иницииращото я събитие се е случило поне девет часа след като на склона е била направена изкопна яма за палатката.1 07

И, накрая, получените травми на гръдния кош и черепа, забелязани при някои от загиналите, бяха нетипични за пострадали от лавина.

В своето изследване, публикувано на 28 януари 2021 г. в научното списание Communications Earth & Environment, Йохан Гом и Пузрин се опитват да отговорят на всички тези въпроси.

„Използваме данни за параметрите на триенето на снега и характеристиките на местната топография, за да докажем, че малка лавина от снежна плоча може да се отпусне дори на полегат склон, оставяйки след себе си малко следи.

С помощта на компютърно моделиране доказваме, че ударът от снежната плоча може да причини травми, подобни на наблюдаваните.

И, разбира се, между момента, когато групата туристи прави изрязването в снежния слой на склона, и свличането на лавината има известен времеви интервал.

Това е основната тема на нашата статия.

Предишните изследователи не успяваха да обяснят как при липса на снеговалеж онази вечер, посред нощ, може да се е образувала лавина.1 08

Ние трябваше да предложим нова теория, за да обясним това“, казва Йохан Гом.

Какво се е случило според теорията на Йохан Гом и Пузрин?

В нощта, когато се случила трагедията, един от най-важните фактори става наличието на катабатични (или падащи) надолу ветрове, мощни въздушни потоци, които се движат надолу по склоновете на планините под действието на силата на тежестта.

Поради особеностите на релефа на местността, за които участниците в туристическата група не знаят нищо, тези ветрове могат да покрият част от снежния слой, разположен над палатката на туристите, с още по-голямо количество сняг.

Полезни компютърни модели

„Ако не бяха направили изкоп на снега на склона, нищо не би се случило. Това определено е послужило като спусък механизъм, макар че, разбира се, само това действие не би било достатъчно. Вероятно катабатичният вятър продължи да натрупва сняг, което постепенно увеличи натоварването. След известно време в снежния слой може да се е появила и да е започнала да расте пукнатина, в резултат на което той се е разцепил и се е отпуснал като лавина“, казва А. Пузрин.

Въпреки това, и двамата учени се отнасят с известна предпазливост към резултатите от своите изследвания и дават да се разбере, че много от обстоятелствата около трагичното събитие все още остават мистерия.1 10

„Истината, разбира се, е, че никой не знае какво се е случило тази нощ. Но нашето изследване наистина съдържа убедителни количествени данни, които правят лавинната версия правдоподобна“, продължава А. Пузрин.

В същото време двете модели, разработени за това изследване – математическия модел на Швейцарския висш технически институт в Цюрих за оценка на времето, необходимо за стартиране на сход на лавина, и триизмерният компютърен модел SLAB за моделиране на повредите на човешкото тяло от удара на лавина – скоро ще бъдат използвани в реална дейност за по-добро разбиране на механизмите на естественото свличане на лавини и съпътстващите рискове.

 Заключение

Приятели ето и че стигнахме до края на това Подкаст разследването на тази Загадъчната История от далечната 1959-та година в Северен Урал.

Според вас какво се е случило през онази нощ на - 30 градуса по Целзий на склоновете на Мъртвата планина?3 08

Някога дали въобще ще разберем какво точно се е случило там в тъмнината, снега и студа по склона на Холатчахъл?

Дали теориите за близка среща с Йети, НЛО, избягали жестоки рецидивисти убийци или тайнствени агенти от КГБ все пак не са приложими към този изпълнен с противоречия случай?

Лично за мен лавинната теория и проучването от 2021-ва година за ефекта на катабатичните ветрове дават някаква яснота какво точно може да се е случило в началото на онази тъмна и мразовита вечер през 1959-та година.

Надали някой    въобще ще разбере какво точно е било развитието на събитията през онази трагична нощ.

Приятели очаквам с нетърпение и огромен интерес коментарите ви по темата, както под подкаста в Spotify, Apple или Amazon Подкаст, така и под публикацията във Фейсбук или под статията в Дауншифт Подкаста.

Допадна ли ви формата на това подкаст разследване?3 09

Има ли някоя Загадъчна История, която периодично ви занимава?

Имате своя собствена загадъчна история?

Разкажете ми я!

Благодаря Ви за времето, което отделихте днес в четене или слушане на този Подкаст епизод.

Аз съм Lupo и ви желая Късмет!

И карай да е весело!

 3 03

ИЗПОЛЗВАНИ ИЗТОЧНИЦИ:

Тайна гибели группы Дятлова -Документальное расследование (издание шестое)

dyatlovpass.com

Mechanisms of slab avalanche release and impact in the Dyatlov Pass incident in 1959

Ученые из Лозанны и Цюриха объяснили гибель группы Дятлова

Перевал Дятлова: все, что надо знать об одной из самых загадочных историй ХХ века3 17

Инцидент при прохода Дятлов

P.S

Препоръчвам да видите новия руски сериал по темата: Перевал Дятлова 2020

Lupo

Lupo е дауншифтър и рандоньор коломаратонец с новоразвит вкус към катеренето на баири с велосипед.

Увлечен е не само по бреветите, но също така по Linux, Изкуственият интелект, програмирането и още много яки неща.

Lupo обожава кучетата си и вярното си конче Пипс.

За него Subaru не е кола, а Религия, позволяваща му също както и велосипеда му Пипс да бъде повече време по-близо до Майката Земя.

Леко „старомодно“ предпочита да използва думи и снимки за споделяне на опита и приключенията си по Пътя и много по-рядко видео.

Личен девиз: Пътя преди Целта!