Дауншифт блог на Lupo | Thracium.net

Пътят е толкова важен, колкото и дестинацията.

Дауншифт: ЖИВОТ на СЕЛО! ЗАЩО, КАК и за КОГО?

(Време за четене: 10 - 20 мин)
Петък, 12 Януари 2024 08:42; Видяно 4665 пъти

Здравейте, Приятели!

Аз се казвам Любо, приятелите ме наричат Lupo и съм домакин на този подкаст.

Днес ще ви разкажа защо някои хора в някакъв момент от живота си избират да заменят супер напрегнатия и забързан живот в големия град с живота на по-ниска скорост и миграцията по-далеч, извън големия град.

Приятели имайте в предвид, че този избор ежедневно се прави от много, много хора по целия свят.

Хората избрали да живеят по този начин се наричат Дауншифтъри. А феномена на миграция и бягство на младите от големия град е наречен: Дауншифт.

Тези два термина идват от английски език.

Преведен от английски Даун - Шифт буквално означава превключване на по-ниска скорост.

Приятели, да много добре разбирам, че тези толкова много чуждици използвани днес в българския език силно замърсяват езика ни.

И да съгласен съм с вас че понякога неразбираемите чуждици са ДОСТА дразнещи.

Съгласен съм 100% с вас приятели, но днес ви моля осъзнато да направете изключение за няколко минути.

Абстрахирайте се от термина Дауншифтинг и не се дразнете като по-нататък в подкаста периодично го използвам.

Нека не забравяме, че в началото на миналия век и думата "автомобил" (идваща мисля от френски) също е била чуждица и е срещнала силно раздразнение и отпор в обществото тогава  ...

Днес за нас думата "автомобил" си е една така българска дума ... използваме я без да се замислим ... ха ха ха

И така днес в този подкаст ще ви разкажа за Дауншифтинга и за себе си.

Цялата информация и опит които споделям днес с вас са плод изцяло 100% на моя личен опит по този Път.

Днес ще си поговорим за тази относително НЕ нова тенденция да се живее по-просто, по-спокойно и по-смислено.

дауншифт 07Да! Тенденцията някои хора в някакъв момент от живота си да решат да напуснат големия град и да отидат да живеят на село определено НЕ е нова.

Подкаста е посветен изцяло на всички тези от вас, които обмислят тази възможност.

Дауншифт подкаста е посветен на всички тези от вас търсещи за себе си и за семействата си алтернативата на традиционните представи за успех и благополучие.

В днешния епизод един кореняк софянец (всъщност кореняк софянец трето поколение) ... наричан от приятелите си Lupo ще ви разкаже от първо лице повече за дауншифтинга, за предизвикателствата на напускането на големия град и установяването за постоянно на село.

Какво е дауншифтинг, защо хората го правят, какви са предимствата и недостатъците, какви са рисковете?

Ще споделя с вас някои проверени и работещи техниките за справяне с проблемите, които неминуемо възникват по този предизвикателен път.

Приятели, Дауншифтинга не е проста промяна в начина на живот!

Не, това е път към по-голямо лично удовлетворение от живота и много радост.

Дауншифтинга е алтернативен начин на живот, който ни позволява да се свържем отново с истинските си страсти и ценности.

Път позволяващ ни да намерим хармония и баланс в един свят, който все по-често днес изглежда прекалено забързан и стресиращ.

В днешния епизод на Подкаст с Lupo разглеждаме едни от най-съществените въпроси около дауншифтинга:

Защо някои хора избират този начин на живот?

Как преходът към по-прост и осмислен живот може да промени всичко - от ежедневната ни рутина до дълбоките ни вътрешни убеждения?дауншифт 17

За кого е подходящ дауншифтингът дефакто?

Това е епизодът, в който търсим отговорите на всичките тези въпроси.

Също така ще ви дам някои специални лични препоръки и насоки за действие, ако обмисляте този преход.

Разказвам и споделям ценен опит от първо лице. Аз и семейството ми сме дауншифтъри с повече от 7 годишен опит.

В някои от следващите епизоди по темата ще ви разкажа в детайли и кой всъщност е Любо, наричан от приятелите Lupo.

Как в един момент от ръководенето на водеща в сверата си ИТ компания човек преосмисля смисъла на всичко, продава почти всичко свързващо го с големия град и заминава в едно малко никому неизвестно село там някъде край красивия Ловеч ...

Приятели настанете се удобно, сипете си чаша дъхаво арабско кафе или чаша черен чай и нека заедно потърсим отговорите на въпросите:

"Дауншифт: Защо, как и за кого?".

Началото започва сега!дауншифт 04

Нека да започнем с основното определение на дауншифтинга: това е тенденция, при която хората се отказват от стремежа към материален успех и кариерно развитие, за да живеят по-просто, по-спокойно и по-смислено.

Дауншифтърите са хора, които приемат този начин на живот, като намаляват работното си време, разходите си и екологичния си отпечатък.

Те се фокусират върху това, което наистина има значение за тях, като личното си развитие, семейството си, приятелите си и хобитата си.

О да, хобитата си! :)

Защо хората правят този избор?

Защо някои рано или късно стават дауншифтъри?

Няма единен отговор на този въпрос, тъй като всеки има своите собствени мотиви, ценности и обстоятелства.дауншифт 25

Но някои от най-често срещаните причини мотивиращи дауншифтърите да предпиемат подобен фундаментален ход на Промяната са:

- Намален стрес: Много от обитателите на големия град се чувстват претоварени, изтощени и недоволни от съвременния начин на живот.

Живот, в който ежедневно се изисква да се изпълняват множество задачи, да се съблюдават множество различни срокове, да се справят с конкуренцията и да постигат по-висока производителност.

В отговор на това дауншифтърите искат да се освободят от това напрежение и да заживеят по-спокойно и удовлетворено.

- Подобряване на здравето: В един момент някои хора се сблъскват с физически и психически проблеми, свързани с непрекъснатия стрес в големия град.

Проблеми, които неусетно се превръщат в мрачно ежедневие. Проблеми като например главоболие, гръбначни болки, безсъние, депресия и др.

В отговор на това дауншифтърите искат да се погрижат повече за своето здраве и благосъстояние, като имат повече време за грижа за себе си, за упражнения, релаксация и качествен сън и достъп до чист въздух и чиста храна.

- Финансова свобода: Много от нас се чувстват болезнено притиснати от бремето на финансови задължения, като кредити, ипотеки, наеми, сметки, ежедневните разходи в големия град.дауншифт 01

Дауншифтърите търсят начин да се освободят или поне значително да намалят от натиска от този непосилен понякога финансов товар като заживеят по-скромно и по-биоекономично.

Дауншифтърите взимат осъзнато решението да спестяват повече пари и да инвестират в неща, които наистина имат смисъл за тях.

- Подобряване на баланса между работа и личен живот: Много от нас често се чувстват раздвоени или даже по-скоро разкъсани между работата и личния живот.

Не можем да отделим достатъчно време и внимание на себе си, ниглежираме най-близките ни хора, спасителното хоби започва да става далечна и неизпълнима мечта.

В отговор на това дауншифтърите искат да постигнат по-здравословен баланс между работа и личен живот, като намалят ангажиментите си и приоритизират това, което е важно за тях.

- Екологична устойчивост: Днес все повече хора са искрено загрижени за околната среда и за бъдещето на планетата, която всички ние обитаваме.

Дауншифтърите намаляват значително своя екологичен отпечатък и живеят по-близо до природата.дауншифт 05

Те използват по-малко енергия, рециклират всичко което може да се рециклира и използва максимално оптимално.

Дауншифтърите най-често всячески подкрепят и практикуват екологично земеделие.

- Повишена възможност за концентрация: Не на последно място имайте в предвид, че много хора се чувстват разсеяни, затормозени и неефективни в следствие на множеството отвличащи фактори, които ги заобикалят в напрегнатото ежедневие на големия град. Фактори като телефона, телевизора, компютри, социални мрежи и др.

Дауншифтърите търсят алтернатива и се стремят да живеят по-съзнателно и да могат пълноценно да се фокусират върху една задача в даден момент.

По този начин те култивират по-голяма фокусираност, креативност и в следствие на това постигат значително по-голяма продуктивност.

 , според вас има ли още, други мотивиращи причини, които реално могат да ни мотивират и да ни трансформират да поемем по този предизвикателен път?

Път който да ни превърне от офис планктон в по-осъзнати и по-стабилно стъпили на Земята човеци?

Очаквам с огромен интерес коментарите ви по темата, както под подкаста в Spotify, Apple или Amazon Подкаст, така и под публикацията във Фейсбук или под статията в Дауншифт Блога.дауншифт 20

Предизвикателства и трудностите по дауншифтинг пътя

Нека продължим напред в изследване на най-често възникващите предизвикателства и трудностите свързани с прехода от напускането на големия град и тръгване по дауншифтинг пътя.

Всичко изброено по-горе са само някои от причините, които могат да накарат хора да се решат на дауншифтинг.

Но имайте в предвид, че този избор не е без своите предизвикателства и трудности!

Дауншифтингът има както своите предимства така и свойте недостатъци, както и  ... рискове.

Ето и някои от тях:

 - Намаляване на доходите: Имайте в предвид, че особено в началото дауншифтингът може да доведе до намаляване на дохода ви.дауншифт 24

Това съответно може да затрудни покриването на някои основни нужди като разходи по жилище, разходи за здраве и образование.

Дауншифтърите могат да се сблъскат с финансови трудности, така че горещо препоръчвам преди да тръгнете по този път добре да обмислите всичко и най-важното да създадете фонд за аварийни ситуации и непредвидени случаи.

По-долу в това изследване обаче ще се спрем в подробности точно на тази точка и множеството начини за дауншифтърите днес да получават съвсем не лош доход.

 - Изолация и неразбиране:    може да доведе до изолация и неразбиране от обществото, което все още цени материалния успех и кариерното развитие.

Дауншифтърите могат да се чувстват отчуждени, непризнати и неподкрепени от семейството си, приятелите си и колегите си.

В новото място където отивате да живеете (както ние в едно малко Ловешко село) може да се сблъскате със закостенялост, тесногръдие, стигма, критика, простотия и дори дискриминация ... ФАКТ! ...

- Скучаене и дори депресия: Дауншифтингът може да доведе до скучаене и депресия, ако хората не намерят търсения от тях нов смисъл и цел в живота си.

На моменти съвсем реално може да се чувствата неудовлетворени, безперспективни особено ако активно не развивате своите нови умения, интереси, страсти и хоби.дауншифт 02

 - Пропуснати възможности: Да, определено като дауншифтъри има вероятността да пропуснете шансове за значително професионално развитие, образование, пътуване, културно обогатяване и социална интеграция.

Може да ограничите своя потенциал и влияние ... е поне в очите на хората останали там, в клопката на големия град.

 - Социален шок и неприятни изненади: На новото място където отивате да живеете може да се сблъскате с някои доста неприятни изненади и феномени.

Може да се наложи да контактувате а директно да станете част и даже жертва на особеностите на живот на някои специфични етноси и групи от хора.

Много внимавайте, огледайте и проучете какви хора живеят в близост до мястото където мислите да мигрирате и много, много мъдро избирайте!

Социалните приказки и европейски ценности от телевизора на практика НЕ работят така гладко както изглежда гледани от дивана у дома в големия град.

Техниките за справяне с рисковете и проблемите, свързани с дауншифтинга

-  Планирайте предварително: Преди да дауншифтнете, направете задълбочено проучване и анализ на вашето сегашно състояние и на желаното в близко бъдеще състояние.дауншифт 09

В никакъв случай не прибързвайте и не се хвърляйте през глава в тази примамлива новата възможност, а се спрете, помислете, обсъдете всичко с най-близките.

Оценете реално своите ценности, цели и личностни предпочитания.

Направете подробен списък на нужди, ресурси и възможности без които не можете.

Определете какъв вид и степен на дауншифтинг искате да направите.

Помислете първоначално за частичен дауншифтинг - например вземете няколко месеца неплатен отпуск и тествайте всичко, без да сте затворили всички врати зад себе си.

Направете си много точен бюджет, график, списък със задачи и план за действие стъпка по стъпка.

Подгответе се за всякакви промени, проблеми и рискове, които може да срещнете.

Бъдете готови да се адаптирате и да се коригирате в движение по пътя.дауншифт 15

 - Комуникирайте с близките си: Споделете своето решение и мотивация за дауншифтинг със семейството си и приятелите си.

Обяснете им какво значи въобще дауншифтинг и какво значи всичко това за вас и за тях.

Поискайте тяхното разбиране, подкрепа и съдействие. Изслушайте тяхното мнение, страхове и опасения.

Уважете техния личен избор и никого не принуждавайте по един или друг начин да ви следва.

- Намерете си подходяща нова работа: Намерете работа, която ви дава достатъчно доход, гъвкавост, удовлетворение и смисъл.

Търсете работа, която съответства на вашите умения, интереси и цели.

Разгледайте различни опции, като работа на непълно работно време, фрийленсинг, собствен бизнес или изцяло нова работа в сфера, която ви интересува и ви вдъхновява.

 - Живейте по-скромно и биоекономично: Оптимизирайте разходи си и живейте в рамките на своите възможности.

Избягвайте ненужни покупки, лукс и разточителство така изкусителни особено в големия град.дауншифт 20

Оптимизирайте своя бюджет и спестявайте повече бели пари в гаранционния ви личен фонд.

Инвестирайте в неща, които имат дългосрочна стойност и полза за вас и за другите около вас.

Живейте по-близо до природата и използвайте по-малко енергия, вода и други ресурси.

Рециклирайте, поправяйте и дарявайте ненужните вещи.

Не бъдете роби на вещите - това е капан за хората останали в примката на града.

- Наслаждавайте се на живота: Не забравяйте, че дауншифтингът не е самоцел, а средство за постигане на по-добро качество на живот.

Насладете се на времето, което имате за себе си, за близките си хора и за хобитата си.

Пътувайте, посещавайте нови места, срещайте нови хора, опознавайте нови култури.дауншифт 06

Излезте от зоната си на комфорт и опитайте нещо, което ви е страх или ви е трудно.

Бъдете отворени за промяна и приемайте неизвестното.

Насладете се на малките неща и на момента.

Финансови Перспективи и Възможности.  Мита за финансовите ограничения.

И така, следващата голяма тема, която искаме да разгледаме в днешния епизод, е свързана с финансите.

По-конкретно, нека разбием някои митове за финансовите ограничения, които често се свързват с дауншифтинга.

Много хора се колебаят да направят стъпката към по-прост живот, защото се страхуват, че това автоматично означава финансова несигурност или бедност.

Но дали това е вярно?дауншифт 14

Нека първо разгледаме идеята за 'финансовата свобода'.

За мнозина, дауншифтингът не означава отказ от всички финансови амбиции, а по-скоро преосмисляне на това какво е 'достатъчно'.

Това включва преценка на това какво наистина ни е нужно за щастлив и изпълнен живот, в сравнение с това, което обществото ни казва, че трябва да имаме.

Например, вижте примера с Любо, който изостави високоплатения си бизнес в IT сектора, за да стартира свой изцяло нов и непознат бизнес в производство на ръчно направен шоколад с пчелен мед.

Да, първоначално имаше намаление на доходите, но също така той се научи как значително и да оптимизира своите разходи.

Той се научи на практика как да живее по-просто, но също така и със значително повече удовлетворение от живота и със значително повече време за себе си и за семейството си.

Друг аспект е 'устойчивата икономия'.

Все повече дауншифтъри откриват, че могат да живеят напълно удовлетворяващ живот, като същевременно оптимизират своите разходи.

Те намаляват разходите за транспорт, храна, и дрехи, като избират по-екологични и икономични варианти.дауншифт 23

И така, ключовият въпрос тук е не колко пари печелите, а как ги използвате и какво ви доставя истинско удовлетворение.

Дауншифтингът може да бъде финансово устойчив, когато се подхожда с разум и планиране.

Това е пътят към финансовата свобода, която не е зависима от висок доход, а от мъдрото управление на ресурсите, които имате.

 Психологически Аспекти и мотивация

Нека да продължим с нашия разговор за дауншифтинга, като сега се фокусираме върху един от най-важните елементи на този начин на живот – психологическият аспект и мотивацията.

Един от ключовете към успешния дауншифтинг е силната вътрешна мотивация.

Но какво означава това реално на практика и как можем да поддържаме на ниво мотивацията си въпреки социалния натиск и предизвикателствата на всяка крачка?

Важно е да разберем, че дауншифтингът не е просто промяна във външния свят – това е и огромна промяна във вътрешния свят.дауншифт 08

Това означава да се научим да се вслушаме в собствените си нужди, ценности и стремежи, а не просто да следваме социално наложените стереотипи на обществото и очаквания.

Съвети и Техники за психологическа устойчивост и мотивация

Самопознание: Започнете с осмисляне на вашите лични ценности и какво наистина ви прави щастливи.

Това може да включва писане на дневник, медитация или разговори с близки и доверени лица.

Целеполагане: Определете конкретни, измерими и реалистични цели, които са в съответствие с вашите ценности.

Това помага да останете фокусирани и насочени към това, което е важно за вас.

Създаване на Общност: Търсенето на подкрепа от единомишленици или присъединяването към групи с подобни интереси може да бъде изключително полезно.

Те могат да предложат подкрепа, разбиране и вдъхновение.

Осъзнат Избор: Напомняйте си защо сте избрали този път - когато се сблъскате със социален натиск или съмнения, връщайте се към вашите първоначални мотиви и цели.

Управление на Стреса: Разработете стратегии за управление на стреса, като йога, релаксация или хоби, които ви носят радост и удовлетворение.

Помнете, че вътрешната мотивация е като мускул – колкото повече го упражнявате, толкова по-силен става.

Дауншифтингът е пътешествие, което изисква смелост, самоосъзнаване и решителност.дауншифт 03

Всяка стъпка по този път може да ви отведе към по-богат и осмислен живот.

Дауншифт - личен опит и съвети

И така време е за споделен личен опит няколко практически съвета за всички, които обмислят идеята за дауншифт от известно време.

Ново място на живеене

Лично ние попаднахме по пълна случайност в това малко селце край Ловеч.

Оказа се обаче, че всъщност селцето въобще не е малко! :)

Говорим за края на 2023-та година и за едно българско село разположено в северна България с над 1400 жители.дауншифт 22

1400 жители от всички възрастови групи и от всички основни етноси в страната.

Точно този факт обаче и реалността на голямото живо село имат както своите плюсове, така и своите множество недостатъци.

Така, че когато избирате местото НЕ бързайте, а огледайте добре и многократно го посетете по възможност в различни сезони.

И така следващ много важен момент - къщата

Лично ние искахме СТАРА българска къща от кирпич, дърво и камък.

Искахме тогава преди 10 - 12 години да живеем в жива, стара и традиционна българска къща изградена с изцяло натурални материали.

Без стомано-бетонните ексцесии от 60-те години на миналия век!

Живота обаче в подобна стара кирпичено, каменно - дървена къща си има много предизвикателства.дауншифт 01

НЕ всичко е цветя и рози!

Не, определено не!

И така преди 12 години купихме къщата, която така гостоприемно ни приюти под стряхата си.

Следващите няколко години вложихме доста труд и средства в ремонт и достигане на минимума на ниво на удобства и комфорт, с които така силно бяхме свикнали през целия си живот в София.

Съветвам и вас да постъпите по подобен начин.

Да си дадете време да тествате и видите харесва ли ви новото място.

Къщата ви как ще ви приеме?

Вижте КАК ще ви приемат не само къщата, но и Духът Стопанин на тази къща ...

Имайки достатъчно време за всичко това ще можете много по-лесно да се справите с ремонта и промените по къщата гарантиращи ви минимума ниво на комфорт на живеене в нея 365 дни в годината.дауншифт 21

Съседите?

Друго нещо изключително важно: СЪСЕДИТЕ!

Оглеждайте се с изключително внимание да НЕ сте на място, на което вечер се събират алкохолиците и безделниците от селото!!!

В противен случай ШУМА и Мръсотията, която оставят те след себе си могат да ви изиграят много неприятна изненада ...

Интернет

Друго важно нещо, което се сещам пишейки сценария на този подкаст в Дауншифт Блога е ИНТЕРНЕТ.

Днес добрият качествен Интернет е жизнено важен.

В много случай той е от най-голямо значение дали ще можете да упражнявате отдалечено професията или хобито, които обичате.дауншифт 13

НЕ разчитайте на мобилните планове за Интернет на мобилните доставчици.

По принцип личното ми мнение, е че на мобилните доставчици у нас НЕ може да разчитате.

Ако на място има качествен Интернет доставчик, това е перфектното решение, а мобилния Интернет ви остава като бекъп вариант.

Например в селото, в което живея имам оптичен Интернет с доста по-добро качество в сравнение с качеството на Интернета, който ползвах в дома ми докато живеех в София в жк. Младост.

Хоби

Хобито и удоволствието, мотивацията и заряда което то ви дава е от изключително голямо значение!

Огледайте добре дали в мястото, на което искате да живеете като дауншифтър реално имате условия за лесно, бързо и ежедневно упражняване на това хоби.

При мен това хоби е колоезденето.дауншифт 16

При вас може да е бягането на планински ултра маратони или плуването?

В такъв случай огледайте добре къде точно смятате да живеете и подберете мястото така, че ежедневно с минимум финансови разходи и загуба на допълнително време да можете да практикувате това което обичате.

Няколко думи в заключение

Приятели, това са само малко от препоръките и насоките, които мога да ви дам, ако сте решили да дауншифтнете или сериозно обмисляте възможността някога да го направите.

Надявам се, че те ще ви бъдат полезни и ще ви помогнат да преминете по-гладко и успешно този преход.

Ако имате въпроси, коментари или препоръчки ми пишете в коментарите под този подкаст в Spotify, Apple или Amazon Podcast, в YouTube Podcast или под поста във Фейсбук.дауншифт 11

Можете да се свържете с мен и посредством контактите ми в Дауншифтър блога.

Поредицата споделен опит, истории и интервюта с множество успешни дауншифтъри тепърва предстоят в Дауншифтър подкаста.

За това горещо ви препоръчвам да се абонирате за оповестяване по имейл при нова публикация.

Това може да направите на първа страница най-долу Дауншифт блога, както и в попъп-а който излиза най-отгоре при четенето на публикациите.

Специално се стремих този подкаст да бъде по-кратък, но ето че и днес публикацията надмина 3 000 думи.

Е, нищо горещо се надявам, че споделената информация и личен опит ще са ви от полза.дауншифт 07

В следващите епизоди на Дауншифт подкаста ще навлезем доста на дълбоко в тази тема!

Благодаря Ви за времето, което отделихте днес слушайки този подкаст епизод.

Аз съм Lupo и ви желая Късмет!

И карай да е весело!

 

P.S. Благодаря за обратната връзка от всички писали в коментарите във Фейсбук и тук под самата публикация в Дауншифт блога!screen

За всички слушатели на Дауншифт Подкаста и за читатели на Дауншифт Блога за в бъдеще ще се опитам да използвам много повече и българските еквиваленти на използваните чуждици ... чуждици които за мен лично са така кратки, ясни и удобни и до сега не се и бях замислил, че може да са дразнещи за някого.

Чуждици като името на самия "блог" (опс и блог всъщност е чуждица):

Дауншифт -  „преориентация към по-прост живот“ или „превключване към по-спокойно темпо“.

Дауншифтинг - процесът на „преориентация“ или „преминаване към по-спокойно темпо“.

Подкаст - "аудио предаване в интернет“ или „цифрово радиопредаване“, (аудио също е чуждица ... :))

Блог - "дневник"

Lupo

Lupo е дауншифтър и рандоньор коломаратонец с новоразвит вкус към катеренето на баири с велосипед.

Увлечен е не само по бреветите, но също така по Linux, Изкуственият интелект, програмирането и още много яки неща.

Lupo обожава кучетата си и вярното си конче Пипс.

За него Subaru не е кола, а Религия, позволяваща му също както и велосипеда му Пипс да бъде повече време по-близо до Майката Земя.

Леко „старомодно“ предпочита да използва думи и снимки за споделяне на опита и приключенията си по Пътя и много по-рядко видео.

Личен девиз: Пътя преди Целта!